Z cyklu zdrowo, smacznie i szybko 🙂

Zielony koktajl ze szpinakiem
Zielony koktajl ze szpinakiem

Kochani, dziś przedstawię Wam mój ostatnio ulubiony koktajl 🙂 Sezon na owocki mimo panującej za oknem zimowej aury się rozpoczął i grzechem byłoby nie skorzystać z dobrodziejstw jakie nam oferują kolorowe warzywniaki. Nie wiem jak Wy, ale ja dostaję oczopląsu ( bardzo podobnego do tego, kiedy wchodzę do perfumerii 😉 ) jak widzę te wszystkie coraz bardziej kolorowe owoce i warzywa 🙂

Zielony koktajl to smaczny i bardzo zdrowy posiłek. Jako ,że staram się po godzinie 16 nie wciągać żadnych węglowodanów taki koktajl stanowi dla mnie drugie śniadanie , zapewniając sporą dawkę witamin, a co za tym idzie energii 🙂 Już samo przyrządzanie sprawia mi wiele frajdy, lubię jak jedzenie jest ładnie podane 🙂

Podstawą tego zielonego koktajlu jest szpinak , nie każdy lubi szpinak, nie każdy potrafi przyrządzić go tak aby był smaczny. W koktajlu praktycznie go nie czuć , a właściwości odżywcze wykorzystamy mimo wszystko 🙂

Lista zakupów :

Zielony koktajl ze szpinakiem
Zielony koktajl ze szpinakiem
Zielony koktajl ze szpinakiem
Zielony koktajl ze szpinakiem

 

 

1) świeży szpinak typu baby – najczęściej kupuję w Biedronce  , pakowany w woreczku, do porcji jaką przygotowuję potrzebuję około 5 garści , płuczę i lekko odsączam .

Zielony koktajl ze szpinakiem
Zielony koktajl ze szpinakiem

2) świeży ananas, choć myślę , że ten z puszki też by dał radę ,ale pozostając w klimacie zdrowego odżywiania warto zainwestować w świeży , też najczęściej kupuję w Biedronce , do porcji jaką przygotowuję zużywam połowę. Obieram ze skóry i kroję na cząstki .

Zielony koktajl ze szpinakiem
Zielony koktajl ze szpinakiem

3) banan, może być już lekk0 “zdezelowany” , do porcji jaką przygotowuję kroję na talarki 2 banany, a co ! 😉

Zielony koktajl ze szpinakiem
Zielony koktajl ze szpinakiem

4) mango , jedno , obieram ze skórki i kroję jak mi się uda 😉

Zielony koktajl ze szpinakiem
Zielony koktajl ze szpinakiem

Wszystkie składniki, raptem 4 😉 wrzucam do termomixa . Powiem Wam szczerze, że jest to urządzenie, które mimo dość wysokiej ceny jest niezastąpione! Bardzo ułatwia i skraca czas przygotowywania posiłków ! Ja używam bardzo często i nie wyobrażam sobie go nie mieć, dzięki posiadaniu tego cudaka pozbyłam się wiele sprzętu , który zajmował miejsce ,a  części , które musiałam myć doprowadzały mnie do rozpaczy 😉

Jeśli nie macie termomixa , wystarczy blender , ustawiam na najwyższe obroty i się robi 🙂 trwa to kilka sekund 🙂

 Zielony koktajl ze szpinakiem
Zielony koktajl ze szpinakiem
Zielony koktajl ze szpinakiem
Zielony koktajl ze szpinakiem

Sposób podania to już radosna twórczość 😀 w kielonkach do wina zielony koktajl nabiera klasy i szyku. Zostawiając cząstki ananasa i liść szpinaku ozdabiam jak mnie fantazja poniesie, tu akurat miałam jeszcze kilka malin więc wrzuciłam na wierzch 🙂 Można podać z szeroką rurką do napoi lub zwyczajnie z łyżeczką 🙂 Porcja jaką widzicie w termomix napełnia po brzegi 5 kieliszków z fotografii 😉

Zielony koktajl to witaminowa bomba !

Zielony koktajl ze szpinakiem
Zielony koktajl ze szpinakiem
Zielony koktajl ze szpinakiem
Zielony koktajl ze szpinakiem

Szpinak :   bogaty w witaminy i składniki mineralne. Zawiera potas, foliany, żelazo, a także witaminy C, E, K, betakaroten i witaminy z grupy B. Zasobny jest w antyoksydanty : luteinę, neoksantynę oraz kwercetynę. Ze względu na duże ilości potasu, śmiało można polecić go osobom z nadciśnieniem. Szpinak jest również doskonały dla osób zmagających się z anemią, ponieważ zawiera żelazo, niezastąpione w produkcji czerwonych krwinek. Cenny jest również dla kobiet ciężarnych ze względu na zawarty w nim kwas foliowy, niezbędny w zapobieganiu wadom układu nerwowego płodu. Dodatkowo betakaroten i inne przeciwutleniacze biorą czynny udział w profilaktyce przeciwnowotworowej oraz przeciwmiażdżycowej, natomiast witaminy z grupy B, w które szpinak jest bogaty, skutecznie obniżają poziom cholesterolu we krwi.

Ananas :bardzo bogaty w cukry, których może zawierać do 15%. Poza tym w jego składzie znajduje się spora ilość witaminy C (do 40 mg%), kwasy organiczne, związki miedzi i potasu i enzym bromelina. Zarówno świeże owoce, jak i niekonserwowany sok ananasowy posiadają znaczenie lecznicze. Ich spożywanie wskazane jest w wielu dolegliwościach. Przede wszystkim przy niestrawności i ogólnie dla poprawy trawienia. Korzystnie oddziałują także na nerki, serce i naczynia wieńcowe. Można też stosować je (oczywiście w połączeniu z innymi lekami) przy chorobach wątroby i zaburzeniach żołądkowo-jelitowych spowodowanych niestrawnością i słabym wydzielaniu soków żołądkowych. Należy zaznaczyć, że nie powinny jeść owoców i pić soku osoby cierpiący na chorobę wrzodową żołądka i dwunastnicy oraz nadkwaśność.
Ponieważ sok z owoców ananasa ma dość dużą zawartość witaminy C, jest stosowany w leczeniu szkorbutu. Jego działanie przeciwzapalne i likwidujące obrzęki sprawia, że można go stosować na miejsca stłuczone, otarte i opuchnięte, a także na ropiejące krosty. Z owoców można przygotować maseczki przy wypryskach skórnych i trądziku młodzieńczym.

Banan : zawiera do 20% cukrów , znaczne ilości beta-karotenu, witaminy A, B1, B2, B3 ( PP ), B5, B6, B11, B12, a także witaminę C, D, E i K. Gruba skórka bananów zapewnia im właściwą ochronę, dlatego jedząc banany możemy być pewni tego, że witaminy w nim nie ulegają zniszczeniu. Banan bogaty jest też w makroelementy: potas, magnez, fosfor, wapń i sód chroniące przed chorobami serca. Ponadto banany zawierają mikroelementy: miedź, cynk, selen, fluor, żelazo, mangan i jod. Zawierają też prebiotyki, które w jelicie grubym ulegają fermentacji, pobudzając wzrost korzystnych dla zdrowia bakterii probiotycznych. Ich obecność obniża pH w jelitach, skraca czas przebywania treści w przewodzie pokarmowym, ogranicza procesy gnilne, co w efekcie zmniejsza ryzyko zachorowania na raka jelita grubego. Spożywanie bananów może zmniejszyć także ryzyko zachorowania na raka nerek. W owocach tych znajdują się duże ilości przeciwutleniaczy fenolowych, szczególnie pomocnych w ochronie nerek. Banany działają regenerująco i wzmacniająco na błonę śluzową żołądka. Zawierają także serotoninę, która pobudza powstawanie śluzu w żołądku oraz jest jednym z przekaźników układu nerwowego i wpływa na dobre samopoczucie.

Mango: jest to źródłem  witaminy C, która ułatwi przyswajanie żelaza oraz witamin z grupy B, wzmacniających układ nerwowy i immunologiczny. Posiada witaminę E i A, które mają pozytywne działanie na zdrowie oczu i stan skóry. Zawiera enzymy, które wpływają na trawienie białek. Zawiera cenny potas, miedź oraz magnez. Hamuje rozwój komórek nowotworowych.

[singlepic id=958]

Nabraliście chęci na przygotowanie takiego koktajlu ? To naprawdę szybki , łatwy i bardzo smaczny pomysł na przekąskę w ciągu dnia lub jako deser. W związku z tym, że jest banan,koktajl  może wierzchu lekko ciemnieć i nie być już tak bardzo estetyczny, niemniej jednak nadal smakuje wyśmienicie 🙂 pozostałe porcję przechowuję w lodówce, choć rzadko się zdarza aby wytrwały w niej dłużej niż 2 h 🙂

Dogadzacie sobie takimi koktajlami ? a tak w ogóle macie chęć czytać takie wpisy?

Autor