Kasza jaglana z suszonymi owocami
Moda na zdrowe odżywianie ogarnia już coraz większą liczbę osób. Bardzo mnie to cieszy bo jestem zwolenniczką zdrowego trybu życia , a odżywianie stanowi jego główny element. Życie i czas pędzi , w codzienności często zapominamy o tym co dla nas najważniejsze… o zdrowiu i dobrej kondycji psycho-fizycznej …. Często łapałam się na tym, że skupiłam się na wielu innych spraw a posiłek schodził na drugi plan. Coś tam się wrzuci i będzie ok, ale nie do końca… Nie wystarczy “coś wrzucić”to coś jak już wrzucamy niech będzie wartościowe. W biegu codziennego dnia często nie ma czasu na przygotowanie posiłku, który będzie smaczny i zdrowy… tak mi się też wydawało , ten czas… którego ciągle brak ograniczał i mnie , ograniczał do czasu kiedy nie spróbowałam tego zmienić. Zawsze wydawało mi się, że przygotowanie zdrowego posiłku wymaga wiele zachodu, raz , że trzeba przeanalizować dokładnie listę zakupów , potem te zakupy zrobić a na koniec jeszcze coś z nich przygotować. I kolejna strata czasu na szukanie w sieci przepisów na zdrowe śniadanie , obiad i kolację… Już parę lat przekonałam się , że wcale nie jest to takie trudne… Owszem początki nie były łatwe. Czytając różne artykuły i książki o zdrowym odżywianiu tworzyłam sobie listy produktów o którym mam pamiętać podczas zakupów, potem drukowałam przepisy i zaczęłam powoli wprowadzać do menu produkty , o których wcześniej zupełnie nie myślałam i nie wiedziałam do końca co z nich przygotować. Uwierzcie mi , że wystarczyło kilka tygodni aby przeskoczyć na wyższy level ! Dziś już nie mam zupełnie problemu z zakupami , nie robię list, idę na zakupy i odruchowo wrzucam do koszyka to co mi potrzebne:) A przygotowanie posiłku nie jest niczym nadwyrężającym mój czas, czasami normalny posiłek , np lepienie pierogów zajmuję dłużej niż przygotowanie kolorowego, smacznego i zdrowego dania 😉
Tym wpisem chciałabym Was przekonać i zachęcić do zmiany stylu odżywiania jeśli jeszcze tego nie wprowadziliście do swojego życia 😉
Śniadanie, nikomu nie muszę pewnie mówić jak bardzo ważny jest to posiłek, to ono ma nas pobudzić do działania i dać energię na resztę dnia. U mnie śniadania są mało różnorodne, a wręcz może się wydawać ,że bardzo monotonne … Dlatego ,że w przewadze jest to kasza jaglana z suszonymi owocami, jedynym elementem urozmaicającym jest zmiana owoców jakie do niej dodaję 🙂
Kasza jaglana to kasza z łuskanego ziarna prosa. Nie posiada ona tak dużej ilości błonnika, jaki znajduje się w dość dużej ilość w innych rodzajach kaszy. Mimo to posiada ona bardzo wiele ciekawych i korzystnych dla ludzkiego organizmu właściwości, ze względu na które warto zainteresować się tym produktem i wprowadzić go do jadłospisu.
Kasza jaglana zawiera rzadko występującą w produktach spożywczych krzemionkę, mającą leczniczy wpływ na stawy, a także korzystnie wpływa na wygląd skóry, paznokci i włosów. Jako jedyna wśród kasz jest zasadotwórcza.
Kasza jaglana ma właściwości wysuszające i antywirusowe. Stąd jaglankę podaje się przy przeziębieniu i zapaleniu górnych dróg oddechowych.
Lista produktów do przygotowania śniadanka :
Kasza jaglana
Kupując kaszę jaglaną zwracam uwagę na to ,żeby była ekologiczna. I o ile nie jestem sfokusowana tylko na takie produkty tu lubię jak kasza pochodzi z upraw ekologicznych, tym bardziej, że cena przez pochodzenie nie jest wywindowana jakoś strasznie 😉
Suszone owoce
Tu w zależności od tego co mi się akurat trafi, ale zawsze jest suszona żurawina, bardzo często suszone morele i śliwka kalifornijska.
Owoce kroję na mniejsze części , aby zaoszczędzić trochę czasu, przygotowuję sobie taką mieszankę i przechowuję w słoiku .
Płatki migdałów
Najczęściej dodaję uprażone płatki migdałów ale mogą też być pestki słonecznika , dyni czy wiórki koksowe .
Jeśli chodzi o składniki to tyle 🙂
Przygotowanie nie jest również jakoś skomplikowane i robi się w sumie samo 🙂
Do garnka nalewam 1,5 szkalnki wody , wsypuję suszone owoce i doprowadzam do wrzenia. Do wrzątku wsypuję kaszę jaglaną ( tu już na oko, każdy musi znaleźć sobie ilość metodą prób , ja wolę bardziej gęstą więc dodaję około 5 łyżek) , zmniejszam ogień na minimalny, przykrywam pokrywką . Zaglądam pod pokrywkę co jakiś czas sprawdzając jak dużo wody kasza już wchłonęła , w momencie kiedy wody już nie ma a kasza jest miękka kończę całe przygotowania 🙂
Ja lubię ten posiłek na ciepło, ale smakuje równie dobrze na zimno jako przekąska w ciągu dnia lub deser 🙂
Na koniec posypuję uprażonymi płatkami migdałów i gotowe 🙂
W związku z tym, że w ciągu tygodnia nie zawsze mam czas rano przygotować taki posiłek często przygotowuję go wieczorem i ilość wystarczającą na dwa dni. Odgrzana smakuje tak samo pysznie jak po bezpośrednio po przygotowaniu.
Kochani, polecam Wam bardzo kaszę jaglaną ! Spróbujcie jeśli jeszcze nie znacie i przekonajcie się sami 🙂 Moja propozycja śniadania jest naprawdę łatwa w przygotowaniu i nie wymaga żadnych zdolności kulinarnych , a właściwości odżywcze takiego posiłku dadzą Wam energię i przyczynią się do lepszego samopoczucia:) ja przynajmniej tak mam, za każdym razem kiedy sięgam po zdrowe jedzonko mam ogromną satysfakcję 🙂
Znacie kaszę jaglaną ? jak wygląda u Was kwestia odżywiania ? Ręka w górę Kto nabrał chęci na skosztowanie mojego śniadania ? 🙂